Întâlnirea echipei locale Ceata-CJ
După ce întâlnirea echipei locale Ceata-CJ din martie s-a anulat, se anunță o altă ocazie pentru membrii Fundației Ceata și colaboratorii săi din Cluj-Napoca să se întâlnească: duminică, 14 aprilie, în localul L’Atelier, începând cu ora 18:00. La întâlnire va participa și președintele Fundației Ceata, Tiberiu C. Turbureanu. Cei care doresc să participe pot să anunțe aici sau pe listă.
Raport
Cu o zi înainte de întâlnirea oficială, președintele Fundației Ceata și coordonatorul echipei locale Ceata-CJ, Cristian Moldovan, au avut ocazia să discute și au conchis:
- Să nu mai facem evenimente dedicate unui proiect extern, ci evenimente generice, proprii.
- Bucureștiul este întotdeauna primul când vine vorba de evenimente, Fundația Ceata este la început și trebuie să-și consilideze poziția (sediul este în capitală).
- În septembrie să organizăm și la Cluj-Napoca Ziua Libertății Programelor (ZLP) și evenimentul să fie compus din două părți: 1) prezentări despre programe libere și 2) atelier de instalat GNU+Linux.
- Că este nevoie de mai multă comunicare între membrii din Cluj (liste, IRC, față în față).
La întâlnire au participat Grigore Csongor, Andrei Sebastian Cîmpean, Akos Nagy, Cornel-Florentin Dimitriu, Gabriel Ivănică și Tiberiu C. Turbureanu. Mai jos este minuta întâlnirii extrasă din raportul președintelui:
- Tibi i-a spus lui Grigore despre ideea de a realiza o distribuție complet liberă și independentă de GNU+Linux denumită chiar „Ceata”.
- Tibi i-a recomandat lui Grigore să includă la gentoo-land.org și distribuția liberă de GNU+Linux denumită Ututo, care este una din puținele distribuții promovate de FSF.
- Andrei are nevoie de data pentru schimbul de experiență cu Sunlight, ca să poată să-și ia liber.
- Este posibil ca Andrei să vină în București la Coliberator pe 1-2 iunie. Vom lucra la realizarea sitului în următoarea perioadă (Tibi trebuie să pregătească textul).
- Tibi a discutat cu Akos despre FSF.hu și despre un membru maghiar foarte activ în comunitatea Mozilla pe nume Kami, cu care a discutat la ultimele două întâlniri MozCamp (din Berlin și Varșovia).
- Pentru glosarul Fundației Ceata, Akos ne-a recomandat să ne uităm și la glosarul de termeni traduși din engleză în română de Microsoft; pe cel de la i18n.ro l-am studiat deja.
- Akos ne-a spus de formatul de glosar TBX (publicat de LISA), care este implementat aproape complet de proiectul Termninator al organizației care dezvoltă Pootle.
- Akos consideră că o distribuție bună ar fi una care are actualizări dese pentru aplicațiile grafice cu prețul instabilității, dar nucleul și programele de sistem să fie stabile.
- Akos consideră că Narro, programul liber de traduceri realizat de Alexandru Szasz, este într-o versiune alfa, Pootle este mai performant decât Narro iar în ultima versiune, Pootle 2.5, s-au făcut progrese majore.
Le mulțumim tuturor pentru participare, sperăm să înregistrăm noi rezultate bune la nivel local, dar și național ca urmare a acestei întâlniri și mai sperăm ca la întâlnirea de luna viitoare să avem mai mulți membri ai echipei locale.
Ceata din Cluj pe IRC Atelier de GNU+Linux în Cluj Npoca