Ce este un hăcuitor (engl. hacker)?
Oare ce este un hăcuitor (engl. hacker)? Foarte puțină lume știe răspunsul și din păcate oamenii nu sunt interesați să afle ce înseamnă și ce face un hăcuitor. O să scriu mai jos ce este un hăcuitor și cu ce se ocupă.
Termenul de hăcuitor are două sensuri. În domeniul programării, hăcuitorul este o persoană care modifică programe pentru a le adapta nevoilor sau a le îmbunătăți (cum suntem și noi, cei din Ceata). În domeniul securității, hăcuitorul este o persoană care testează sistemele informatice pentru a le descoperi vulnerabilități care le pot compromite securitatea.
Dacă în țările străine utilizatorii și presa au învățat să facă diferența dintre un hăcuitor și un infractor cibernetic, în România presa confundă hăcuitorii de securitate cu infractorii ciberneticii care pun anunțuri false pentru a fura prin intermediul Internetului.
Fundația Ceata și grupul Ceata din Cluj sprijină și promovează folosirea corectă a limbii române și a termenilor din tehnologia informației. Sperăm ca acest mesaj să ajungă și în presa din România.
Cum a fost la Atelierul de instalat GNU+Linux de la Cluj-Napoca Prima întâlnire din 2013 a membrilor din Cluj
5 thoughts on “Ce este un hăcuitor (engl. hacker)?”
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.
hăcuitor = cuțit mare pentru a hăcui (a tăia mărunt) carnea http://dexonline.ro/definitie/h%C4%83cuitor
eu zic ca mai bine ramane termenul hacker
HACKER [HÉCĂR]
http://dexonline.ro/definitie/%20hacker
Da, ai dat sensul echivalent pentru primul sens: hacker = Something which hacks, a tool or device for hacking http://en.wiktionary.org/wiki/hacker#Noun
În română Ceata (Sorin-Mihai Vârgolici) este cea care a introdus sensul al treilea: (computing) one who is expert at programming and solving problems with a computer
Nu are rost să folosim romgleză! Ori română, ori engleză, nu amândouă în același timp.
“Fundația Ceata și grupul Ceata din Cluj sprijină și promovează folosirea corectă a limbi române și a termenilor din tehnologia informației. Sperăm ca acest mesaj să ajungă și în presa din România.”
Să sperăm ca acest mesaj să ajungă în toată România nu numai în presă.
Mulțumim pentru observație, Ion! A fost o neatenție, dar acum greșeala a fost corectată (folosirea [..] limbii).