Ceata din Cluj

Fundația Ceata

Ce este un hăcuitor (engl. hacker)?

Oare ce este un hăcuitor (engl. hacker)? Foarte puțină lume știe răspunsul și din păcate oamenii nu sunt interesați să afle ce înseamnă și ce face un hăcuitor. O să scriu mai jos ce este un hăcuitor și cu ce se ocupă.

Termenul de hăcuitor are două sensuri. În domeniul programării, hăcuitorul este o persoană care modifică programe pentru a le adapta nevoilor sau a le îmbunătăți (cum suntem și noi, cei din Ceata). În domeniul securității, hăcuitorul este o persoană care testează sistemele informatice pentru a le descoperi vulnerabilități care le pot compromite securitatea.

Dacă în țările străine utilizatorii și presa au învățat să facă diferența dintre un hăcuitor și un infractor cibernetic, în România presa confundă hăcuitorii de securitate cu infractorii ciberneticii care pun anunțuri false pentru a fura prin intermediul Internetului.

Fundația Ceata și grupul Ceata din Cluj sprijină și promovează folosirea corectă a limbii române și a termenilor din tehnologia informației. Sperăm ca acest mesaj să ajungă și în presa din România.

, , , ,

5 thoughts on “Ce este un hăcuitor (engl. hacker)?

Leave a Reply